Slevy a novinky emailem
Nevyplňujte toto pole:

Facebook

Růžový olej

Růžový olej

Domovem růží, z nichž se získává růžový olej, je jihozápadní Asie, kde se po staletí pěstovaly jako okrasné rostliny. K industriálním účelům se začaly využívat až v 9. století v Egyptě a Indii a první růžový olej byl pomocí dvojité destilace získán nejspíše v 16. století v Persii, která se stala jeho prvním vývozcem. V 18. století se tato speciální odrůda růží spolu s postupem k destilaci dostala přes Turecko do Evropy – na Balkánský poloostrov. 70% produkce růžového oleje nyní pochází z Bulharska, kde se pěstuje ve 120 kilometrů dlouhém údolí ve středu země známém jako Růžové údolí.
 
Výroba
 
Nejrozšířenějším druhem, ze kterého se růžový olej vyrábí, je Rosa damascena, která začíná kvést až dva roky po zasazení. Olej se vyrábí z okvětních lístků, jejichž sběr začíná brzy ráno, kdy se z nich ještě neodpařila rosa, a pokračuje max. do devíti hodin, aby byly květy svěží a ne naplno rozvinuté. Proces výroby musí začít ihned po sběru – růžové lístky se mísí s vodou v poměru 1:4 a pak začíná složitý proces destilace, který se musí provést dvakrát. Až 100kg růží je potřeba na výrobu 0,1 litru růžového oleje, což z něj na světových trzích činí komoditu dražší než zlato. Vedlejším produktem při výrobě růžového oleje je růžová voda, která se užívá především v kosmetice jako pleťové tonikum a za růžový olej bývá prodejci často vydávána.
 
Využití
 
Růžový olej je jednou z nejčastěji využívaných složek při výrobě parfémů, protože je však příliš drahý, často se nastavuje levnějšími podobně vonícími oleji jako je pelargónie.
Pro své blahodárné účinky je široce využíván i v kosmetice:
-         působí protizánětlivě
-         normalizuje produkci mazových žláz
-         likviduje otoky
-         pomáhá při exémech a kožních alergiích
 
Co již není tolik známé je, že má i mnoho léčivých schopností, bylo v něm objeveno přes 300 léčivých složek. Má výrazně tišící účinky, proto je často používán při aromaterapii - pomáhá při nervozitě, neklidu, psychickém vyčerpání a depresích. Může se užívat i vnitřně, předepisuje se například na sterilitu, impotenci a frigiditu, pomáhá při potížích s játry, artritidě či revmatismu.
 
V našem eshopu můžete zakoupit kvalitní přírodní kosmetiku s čistým růžovým olejem značky Victoria Beauty Natural Roses, která neobsahuje žádné parabeny a konzervanty.
 
růže10