Slovník pojmů

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S Š T U V Z

Abyssian olej ( oves habešský )

je druh ovsa původem z etiopského genového centra. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a má jedinečnou molekulární strukturu, která se nenachází u jiných přírodních olejů.

Acnacidol

redukuje nadbytečnou produktci séba(kožního mazu)a působí preventivně proti komedonům.

Alantoin

účinně regeneruje pokožku a napomáhá k hojení drobných jizev a kožních ranek.

Aloe vera

přirozeným způsobem proniká do spodmích vrstev kůže až ke kapilárům, velmi účinně hydratuje pokožku tím, že na sebe účinně váže vodu, má vysokou výživnou hodnotu, odstraňuje z kůže odumřeleé buňky a škodlivé…

Alpská protěž

Protěž alpská je vysokohorská rostlina, která je během svého života vystavená intenzivnímu slunečnímu UV záření. Látky, které ji před ním chrání, prospívají i lidské pokožce. Extrakt z protěže alpské s protizánětlivými…

Aminokyseliny

stavební složky bílkovin, které jsou nepostradatelné pro život člověka. Lidské tělo neumí vyrobit všechny potřebné aminokyseliny, proto je nutné tyto dodávat potravou (živočišné i rostlinné bílkoviny). Aminokyseliny podporují…

Antibakteriální

zaměřený na ničení bakterií. V kosmetice se používá jako konzervační látka.

Antiseptikum (antiseptický)

prostředek potlačující růst choroboplodných mikroorganismů.

Arbutin

efektivně brání tvorbě pigmentu melaninu v melanocytech blokováním účinku enzymu tyrozinázy v hyperaktivních melanocytech. Arbutin účinně blokuje enzymtyrozinázy a zároveň redukuje vzniklé hyperpigmentace.

Arganový olej

nejoblíbenější složka současných anti-aging produktů. Dodává pokožce jemnost a navrací jí zářivý vzhled.

Arnika

reguluje mastnost pokožky a snižuje tvorbu lupů.

Avokádo

olej z avokáda je významným zdrojem vitamínu A, D a E, aminokyselin a rostlinných sterolů. Avokádový olej se tradičně používá do vlasových a pleťových přípravků, zejména pro suchou pleť. Snadno se absorbuje a je velmi výživný.

Bacocalmine

jde o přírodní výtažek z rostliny, který zabraňuje znečišťování a je vhodný pro citlivou pokožku. Bacocalmine ochraňuje před volnými radikály a fenykl dodává pocit svěžesti.

Bahno z mrtvého moře

přírodní minerální bahno z Mrtvého moře obsahuje 26 druhů minerálů a stopových prvků. Má velice dobré čistící účinky na pokožku. Používá se pro vyživující masky na obličej nebo tělo, popřípadě jako zábal na bolavé…

Bambucké máslo

vzniká z výtažků velkých hnědých ořechů afrického stromu Shea tree - máslovníku, rostoucího v oblasti Nigerie a Ghany. Obsahuje viramíny A, E a F. Jedná se o vynikající změkčovač pokožky, má vysoký obsah mastných kyselin a…

Bergamot

působí antibakteriálně a protiplísňově, celkově zklidňuje, podporuje hojení a zajizvení, uvolňuje hladké svalstvo, osvěžuje a dezodoruje vzduch, osvědčuje se jako repelent. Je vhodný pro citlivou, svědivou, mastnou a problematickou…

Beta glukan

je unikátní přírodní komplexní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Podporuje obnovu buněk.

Bioflavonoidy

viz. flaovonoidy

Brambory

silný antioxidant získávaný z brambor má protizánětlivé účinky, používá se do mlék a krémů ke zmírnění vrásek, chrání pleť.

Břečťan

používá se převážně do masážních mlék a přípravků proti celulitidě, tonizuje a vypíná pokožku, působí i proti mykózám. Obsahuje kyselinu jablečnou přírodní kyselina podporující tvorbu buněk (viz ovocné kyseliny fruit…

Calamine

přírodní směs oxidu zinečnatého a malého množství oxidu železitého. Používá se do pleťovýchmlék, mastí a krémů pro péči o svědivou pokožku a vyrážky.

Ceramidy

jsou součástí krémů již mnoho let. Osvědčily se, protože dodávají pleti zvláčňující a ochranné lipidy (tuky).

Cysteine(cystein)

aminokyselina s vysokým obsahem síry, nachází se ve většině bílkovin (proteinů), má velmi prospěšné účinky na pokožku i vlasy.

Čokoláda

uvolňuje napětí, navozuje pocit dobré nálady a zpomaluje proces předčasného stárnutí. Díky čokoládovým přípravkům tělo přes pokožku vstřebává vitamíny, aminokyseliny, minerály, antioxydanty.Je vyráběná z kakaových bobů,…

d-Panthenol

Panthenol, respektive kyselina pantothenová, jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky, při prevenci vzniku a rozvoje vrásek a dalších projevů stárnutí kůže. Podporuje také zadržování vody v pokožce, tedy její hydrataci. Velice…